AVRUPA İŞ DÜNYASI ÖDÜLLERİ
Avrupa iş dünyasının en büyük ödül programı olarak kabul gören “Avrupa İş Dünyası Ödülleri”nin ana prensipleri Yenilik, İş Ahlakı ve Finansal Başarı.
Bu programla Avrupa çapındaki şirketlerin mükemmeliyeti, başarılı uygulamaları ve yenilikleri fark edilip ödüllendiriliyor.
RSM İnternational’in (Avrupa’nın ileri gelen denetim-vergi-danışmanlık şirketi) sponsorluğunda 2007 yılından beri çeşitli kategorilerde gerçekleştirilen yarışmaya, başvuru sayısında geçen seneye göre meydana gelen %40 artışla, 24.000’in üzerinde şirketle irtibat kurulmus. 10 kategoride yapılan yarışma, 3 aşamada değerlendiriliyor, ayrıca 2 aşamalı halk oylaması yapılıyor. 2014-2015 yarışmasının ilk aşamasında 33 Avrupa ülkesinden 709 şirket, Türkiye’den ise toplam 55 şirket Milli Şampiyon seçildi. Türker İnanoğlu-Erler Film’de Milli Şampiyonlardan biri’olarak organizasyonun ikinci bölümünde, RSM Yılın Girişimcisi kategorisinde Ruban d’Honneur ödülünü almak için yarışacak.
54 yıldır, Türkiye’nin en eski yapım şirketi olarak faaliyetini kesintisiz sürdüren Türker İnanoğlu-Erler Film, “Avrupa İş Dünyası Ödülleri”nin temel ilkeleri olan “Başarı, Yenilik, İş Ahlakı ve Uluslararası Perspektif”i şirket vizyonuyla yansıttığı için yarışmanın ilk aşamasında Milli Şampiyonlardan biri” olarak secildi.
Yarışmanın Jüri heyetleri Avrupa’dan 150’nin üzerinde önde gelen şirket ve kuruluş yetkilisi, düşünce liderleri, kamu görevlileri, akademisyenler ve girişimcilerden oluşuyor.
Bundan sonraki aşamada Türker İnanoğlu-Erler Film, kendi kurumsal hikayesini ve başarılarını EBA (European Business Awards) web sitesine bir video sunumuyla yükleyerek 10 Şubat 2015’te ilan edilecek olan Ruban d’Honneur Ödülünü almak için Türk Sinemasının Yüzüncü yılında 54 yıllık birikimiyle ülkemizi temsil etmeye devam edecek.
Türker İnanoğlu – Erler Film’in başarılarla dolu 54 yıllık öyküsü…
Türker İnanoğlu, 1936’da Safranbolu’da doğdu. Yüksek Öğrenimini Tatbiki Güzel Sanatlar’da yaparken, 1957’de sinemaya yönetmen yardımcısı olarak adım attı.
Nişan Hançer ve Lütfi Ö.Akad’a toplam 9 filmde yönetmen yardımcılığı yaptı. 1959’da yönetmenliğe başladı. Ozon Film, Ural Film, Çan Film, Aker Film, Tual Film, Nazar Film gibi yapım şirketlerine yönetmen olarak 11 film çekti.
Türker İnanoğlu 1960 senesinde Erler Film’i kurdu. Siyah beyaz filmler üreterek faaliyete başlayan Erler Film, ilerleyen yıllar içinde renkli filmlere geçiş yaparak toplam 208 adet uzun metraj film üretti. İtalya, İran, Hong Kong ve Yunanistan’la 20 adet ortak yapıma imza attı.
Türker İnanoğlu 1979 senesinde Ulusal Video Televizyon A.Ş.’yi kurdu. Ülkemizi ilk kez video ile tanıştırdı. 80’li yıllarda ülkemizde tek ve siyah – beyaz olarak yayın yapan TRT televizyonu vardı. Ulusal Video ülke çapında 1860 bayisi ile ikinci bir TV kanalı gibi, renkli olarak yerli ve yabancı filmler, show programları, konserleri, yarışmaları sundu.
Ulusal, ülkemizde ilk uydu antenini kurarak yurtdışındaki yayınların ülkemizde izlenmesini sağladı.
Ulusal ilk özel TV stüdyosunu kurdu. Burada, Bir Başka Gece, Hodri Meydan, Gecenin Getirdikleri gibi halkımızın çok sevdiği programları TRT adına hazırladı. TRT’ye kurum dışından TV programı yapan ilk kuruluş oldu. Ayrıca bu stüdyoda ülkemizde sahnelenen tiyatro oyunları ve ünlü müzikallerin, telif ve video çekim hakları sahiplerine ödenerek çekimleri yapıldı. Böylece muhteşem bir arşive de sahip olundu.
Türker İnanoğlu, 1991’den itibaren özel televizyonların yayına başlamasıyla birlikte TRT dışında Show TV, Kanal 6, ATV, Star, Kanal D televizyonlarına da 10.000 saatin üzerinde müzik-eğlence, reality show ve yarışma programları hazırladı.
1994’ten itibaren dizi sektöründe de öncülük yapan Türker İnanoğlu- Erler Film bugüne dek 4100 bölümün üzerinde dizi hazırlamış bu diziler en yüksek reytingleri alan ve uzun süreyle ekranlarda kalan diziler olmuştur. Böylemi Olacaktı, Affet Bizi Hocam, Tatlı Kaçıklar, Çiçek Taksi, İkinci Bahar, Akasya Durağı, Yabancı Damat gibi efsane dizilerlerden sonra Arka Sokaklar 8.sezonu ve 350 bölümü geride bırakmıştır.
2014’te yayınlanmaya başlayan Küçük Ağa TV dizisi ise reyting rekorları kırmaya devam ediyor. ‘’Yabancı Damat’’ İlk defa yurt dışına ihraç edilen TV dizisi olarak TV sektöründe bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüzde ‘’Yabancı Damat’’tan sonra pek çok TV dizisi yurt dışına ihraç ediliyor.
Sinema salonları işletmeciliği de yapan İnanoğlu, şu anda kapanmış olan Fatih Hakan, Beyoğlu Saray, Beşiktaş Yumurcak, Bakırköy Ünverdi, Ankara Akay, Bahçelievler Dedeman ve Şişli Kent sinemaları yanında halen faaliyette bulunan Beyoğlu Atlas, Kavacık Boğaziçi, Maslak Tim Sinemalarının işletmeciliğini yapmaktadır.
İnanoğlu sinema sektörünün Türk Filmciler Derneği, Fiyap, Se-Sam gibi dernek ve birliklerinin kuruculuğunu yaptı ve 14 yıl süreyle de başkanlıklarını yaptı.
Türker inanoğlu’nun yaptığı programlar Dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın dikkatini çekti ve İnanoğlu’na ‘’İcraatın İçinden’’ adlı hükümetin icraatlarını anlatan programı hazırlattı. Bu vesileyle Turgut Özal’la ve Kültür bakanı Mesut Yılmaz’la ilerlettiği yakın dostluğu sayesinde Sinemayı yasalara kavuşturdu. Türk Sinemasından polisiye sansürü kaldırttı ve Telif hakları Kanunu’nun çıkmasında öncülük yaptı. Se-Sam adlı mesleki birliği kurdurdu.
Türker İnanoğlu 1997’de TÜRVAK – Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı kurdu. İlk olarak Beykoz Çavuşbaşı’nda 26 derslikli Türker İnanoğlu ilk ve Orta Öğretim Okulunu eğitime kazandırdı. Ayrıca Milli Eğitim’e bağlı kamera arkasında görev yapan Uygulamalı Türvak Sinema Televizyon Merkezi’ni kurdu. 2010’da Beyoğlu’na taşınan merkez bugün bütün TV kanallarında başarı ile görev yapan 1000’in üzerinde öğrenci mezun etti. 2001 yılında Türvak Sinema Tiyatro Müzesini hizmete açtı. Bu müze ülkemizde ilk, Avrupa’da beş sinema müzesinden birisi olarak Beyoğlu’nda sinema severlere hizmet vermeye devam ediyor. Vakıf bünyesinde 72.000 kitaplıktan oluşan bir sanat kütüphanesi de bulunuyor. Türvak Kitapları adı altında yayıncılığa da başlayan İnanoğlu, 5555 Afişle Türk Sineması, Bay Sinema, Bir Vakfın Hikayesi, Erler Film 50 Yaşında, Sinema-TV üzerine Denemeler ve Beyoğlu Türvak Müzesi’ni anlatan Mutlu Son adlı kitaplarını da yayınladı. Ayrıca vakıf her üç ayda bir CİNE-TELE isimli birde dergi yayınlıyor.
Türker İnanoğlu 2005 yılında İstanbul Maslak’ta Tim Show Center adında 2000 kişilik büyük bir gösteri merkezi ve kongre merkezi, 400 kişilik tiyatro salonu, biri 3 boyutlu olmak üzere 5 adet sinema salonu içeren kompleksi İstanbulluların hizmetine sundu ve yurt dışından önemli showları, müzikalleri getirmeye devam ediyor.
“Türker İnanoğlu eşittir Erler Film. Erler Film eşittir Türker İnanoğlu.”
Türker İnanoğlu, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle, Türkiye’de Sinema TV sektöründe ilk’leri gerçekleştirmesiyle, kültür ve sanata yaptığı yatırımlarla, çektiği yüzlerce filmle, uluslararası yapımlarla, TV kanallarındaki on binlerce saatin üzerindeki TV programlarıyla, sinema salonlarıyla, TİM Maslak Show Center’la, TÜRVAK Uygulamalı Sinema-Televizyon Eğitim Merkezi’yle, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Kütüphanesi’yle ve TÜRVAK Yayınları’yla sinema tarihine “ilk”lerin adamı olarak geçti. Bir kültür elçisi olarak İtalya, İran, Hong Kong ve Yunanistan’la gerçekleştirdiği 20 adet ortak yapımla ülkemizi yurtdışında başarıyla tanıttı. 1999 depremi sonrasında Yunanlı yapımcılarla gerçekleştirdiği “Oyunbozan” ortak yapım sinema filmi ve “Yabancı Damat” TV dizisiyle de, iki ülke arasındaki kopan bağları yeniden güçlendirdi.
Türker İnanoğlu-Erler Film, tüm projelerinde kendi bünyesinde üretim yapmayı prensip edindi, her zaman çok güçlü profesyonel kadrolarla çalıştı ve onlara geniş imkanlar tanıdı. “Türk filmlerini seyirciye sevdiren yapımcı” unvanını alan Erler Film’in kurucusu Türker İnanoğlu, Türk Filmciliği’nin duayeni ve “Bay Sinema”, olarak da tanınmaktadır. Bu haklı başarısı yüzlerce ödül, başarı belgesi ve üniversitelerden aldığı fahri doktora unvanlarıyla taçlandırılmıştır. Yaşam felsefesi çalışmak, üretmek, ülkesine ve gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak olan İnanoğlu, geçmişi bilmeden geleceğin kurulamayacağına inanır, bu nedenle tüm projelerinde bir yandan gelenekseli bir yandan da hayatımızı kuşatan yenilikleri işler.